Pisut veiniteadust Ungarist, kuigi ma suur veinisõber pole. Väike ka mitte. Aga noh, frötš pole ju päriselt seesama mis vein. See on segu kuivast või poolkuivast, tavaliselt valgest veinist (või ka punasest) ja võimalikult kihisevast soodaveest. Ja kuna soodavee autor on ungarlane Ányos Jedlik, peab osa ungarlasi muidu mujalgi maailmas tuntud jahutavat märjukest endi vaimusünnitiseks.

Oma siiani parima frötši jõin kord Soproni raudteejaamas. Ilmselt olen sellest juba kirjutanud ka. Aga nüüd siis üks väike ungarlaste frötšivalik, demonstreerimaks nende vaimukust ja joogi kuulumist siinsesse kultuuri:

  • Hosszúlépés/ Pikk Samm (mõnes paigas tuntud „Tagurpidi“ nime all): 1 dl veini, 2 dl soodavett;

  • Kisfröccs/ Väike Frötš (paiguti tuntud Lühikese Sammu või Vilena): 1 dl veini, 1 dl soodavett;

  • Klasszikus fröccs vagy Spriccer/ Klassikaline Frötš ehk Spritser (tuntud ka kui Suur Frötš): 2 dl veini, 1 dl soodavett;

  • Házmester/ Majahoidja: 3 dl veini, 2 soodavett;

  • Viceházmester/ Viitse- või Abimajahoidja: 2 dl veini, 3 soodavett;

  • Háziúr/ Majaomanik: 4 veini, 1 vett;

  • Lakó-fröccs/ Elanikufrötš: 1 veini, 4 vett;

  • Krúdy-fröccs/ Krúdy frötš: 9 dl veini, 1 dl vett (ei, see pole eksitus, kirjanikuhärra lihtsalt narritas soodaveega veini);

  • Mafla vagy Lámpás/ Kobakäpp ehk Latern: pool liitrit veini sama hulga veega;

  • Távolugrás/ Kaugushüpe: 1 dl veini, 9 dl soodavett;

  • Polgármester/ Linnapea: 6 dl veini, 4 dl soodavett.

Egészségetekre!

Advertisements